Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
🖱 Web

Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Web dünyasında yalnızca blogger olarak bulunan veya kendi çapında küçük ölçekli web site tasarlayan ve hosting, hız, cpu, panel, ssd konularında bilgi sahibi olmayan giriş seviyesindeki webmasterlar için yazmış olduğum hikayeyi sizinle de paylaşmak istedim.

Aşağıdaki hikayeyi okuduktan sonra “paylaşımlı hosting nedir? vps, vds, sunucu nedir? web sitesi trafiği nasıl oluşur?” aklınızda tam anlamıyla oturmuş olacak.

Hosting (Web yer sağlayıcı) şöyle özetlenebilir:
Paylaşımlı Hosting: 20 katlı bir binada bir eviniz var. Günlük 1-2 kişi misafirliğe geliyor size ve komşularınız bundan etkilenmiyor. Ama bir zaman geçiyor ve ziyaretçi sayınız artıyor. Evde aynı anda 20-30 kişi geziniyor, kimisi banyoda gürültü yapıyor, kimisi mutfakta gürültü yapıyor. Ayrıca bunların binaya giriş çıkışı da problem olduğu zaman bina yönetimi komşuları rahatsız ettiğinizden dolayı sizi uyarmaya başlıyor. Misafirlerinizin bu hareketleri devam ettikçe komşularınızın yaşam standartlarında belirli ölçüde düşüş oluyor. Çünkü o binada oturanlar o sitenin şartlarını göze alarak oturuyor keza siz de aynı şekilde. Kimisinin yarın sınavı var, kimisinin hastası var ve gürültü kaldıracak durumda değiller.

Paylaşımsız Hosting (VPS, VDS, Kiralık Sunucu vb.): Çok fazla ziyaretçiniz varsa kendinize müstakil bir ev tutarsınız, bahçesi olur geniş alanları olur tek katlıdır. Bu bahçede veya evin içerisinde ister at koşturursunuz, ister halay çekersiniz. Kimse gelip de size karışmaz, karışamaz. Eviniz bu yoğunluğu kaldırmazsa şayet tıkanıklık olur ve siteniz yavaş çalışmaya başlar, ancak kimse sizi evinizden çıkarmaya çalışmaz 🙂

SSD dediğimiz diskler normal disklere oranla çok daha yüksek okuma/yazma hızlarına sahiptir. Bu da web site trafiğinizi yönetmede etkin rol oynar.

CPU değerleri ise, paylaşımlı hostinglerde yerine göre %10’dan %40’lara kadar çıkabilir. Bu sizin anlık CPU kullanma hakkınızdır. Yani komşularınızın tahammül sınırının karşılığıdır. Ucuz hosting tercihlerinde komşularınız genellikle yaşlı insan profilindeyken (CPU %10), fiyat arttıkça komşularınızın tahammül seviyesi de artmaktadır yani daha genç, yüksek sesle müzik dinleyen ve ev içerisinde parti yapmaya müsait komşular (CPU %40)

İşte en basit tabirle Hosting yani Web yer sağlayıcısı budur.

Yine giriş seviyesi için basitçe anlattığım SEO Nedir hikayemi de okuyabilirsiniz.

Bir başka hikayede görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir