🖱 Web

Server ve Web Yönetimi İçin Kontrol Panelleri

Yaklaşık 2005 yılından beri cPanel Kontrol Paneli kullanan biri olarak bu satırları yazmak artık zorunluluk haline geldi.

Eğer bu yazıyı okuyorsanız eminim siz de cPanel’in fahiş fiyat artırımından muzdaripsiniz ve alternatif yollar arıyorsunuz.

Ben de sizin gibi bu esareti sonlandırmak için çeşitli kontrol panellerini denedim ve kullandım. Maalesef bir çoğu cPanel veya Plesk gibi gelişmiş ve kararlı değil. Güvenlik konusunda ise çok fazla yorum yapamayacağım, bu tamamen sizin sunucu güvenliği ile ilgili alacağınız tedbirlerle alakalı. Ancak paylaşımlı bir hosting hesabınız varsa, yani müşterileriniz varsa şu an için tek çözüm cPanel, Plesk veya DirectAdmin gibi duruyor.

İsterseniz sırasıyla ücretli ve ücretsiz kontrol panellerine sırasıyla değinelim:

  1. cPanel
    Sektörü domine eden ve geçtiğimiz yıllarda Oakley tarafından satın alınan öncü bir kontrol paneli. Bu panel bir çok işinizi kolaylaştırmakla birlikte, çoklu domain yönetimine izin veriyor.
  2. Plesk
    cPanel’den sonra sektörün önde gelen bir diğer ismi. Ancak bu firma da Oakley tarafından satın alındığından, ilerideki ücret tarifeleri konusunda kaygı uyandırıyor.

    Yıllardır Free Trial olarak kullanan sunucu sahipleri var, ilk dönem 30 günlük ücretsiz deneme sunarken son dönemde bu süreyi 15 güne düşürdü. Aldığınız bir adet Free Trial Key ile birden fazla sunucuya yükleme yapabiliyordunuz. Artık her Trial Key bir sunucuda çalışacak şekilde yapılandırıldı.

    Yaklaşık 1 ay önce (2020 Ekim) aldığım trial key sadece 2 günlüktü. Bu da Plesk’in çok yakın zamanda cPanel gibi agresif bir fiyatlandırma stratejisine gideceğinin sinyallerini veriyor gibi.

    Eğer Türkiye’de bir VPS sunucusu alacaksanız, bazı firmalar ücretsiz Plesk yönetim paneli sağlamakta. Sunucu lisansları hala makul seviyede.
  3. DirectAdmin
    Piyasayı domine eden cPanel ve Plesk’ten sonra en ücretli olarak en güvenilir yönetim panellerinden biri. Demo panellerini incelediğimde ücretsiz panelleri andırıyor. Ancak çoklu site yönetimi için uygun bir yapıya sahip ve güvenli bir sistem.
  4. VestaCP
    Son yıllarda oldukça sükse yapan ve Rus menşeili bir kontrol paneli. Kullananlar geçmişte ciddi güvenlik sorunları yaşadı, kontrol panelleri üzerinden hacklenen sunucular üzerinden çeşitli internet sitelerine ve datacenter’lara saldırı yapıldı. Fransız OVH ise VestaCP kullanan sunucuların fişini sorgusuz sualsiz çekmişti.

    Şu anki durumu ise stabil olmasına rağmen güvenlik olarak kaygılandırıyor. Son dönemde ise geliştirilmesi durdurulduğuna dair söylentiler var.
  5. aaPanel
    Son dönemde adından sıkça söz ettiren Çin menşeili kontrol paneli. Hali hazırda kurduğum ve çeşitli testler yaptığım ve çok memnun kaldığım bir sistem. İçerisinde dahili olarak bir App Center bulunmakta ve buradan tek tıkla Redis, Memcache, MongoDB, FTP, Mailserver, Nginx, Apache gibi uygulamaları kurabiliyorsunuz.

    Performans olarak da oldukça güzel.

    Eğer birden fazla siteniz varsa ve müşterilerinize veya arkadaşlarınıza websitesi alanı açacaksınız maalesef user girişi bulunmamakta. Root şifrenizi paylaşmak zorunda kalacaksınız.

    İleride bu özellik gelir mi bilemiyorum, ancak şu an olmaması benim için bir problem teşkil etmiyor.
  6. ISPConfig
    Kurulumu ve kullanımı karmaşık bir kontrol paneli. Ancak yakın irtibatta olduğum bir Siber Güvenlik Uzmanı bu sistemi kullandığını ve tavsiye ettiğini söylemişti.
  7. Webuzo
    cPanel içerisinde sıkça gördüğümüz Softaculous uygulama merkezinin yapımcısı Hindistan menşeili kontrol paneli. Yıllık 50$ sunucu, 25$ ise VPS sunucu lisansı bulunuyor.

    Ücretsiz sürümü de mevcut.
  8. CyberPanel
    Hiç denemediğim, ancak son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bir kontrol paneli. Eğer 1 site barındıracaksanız bunu size ücretsiz olarak sağlıyor.
  9. Webmin
  10. CWPanel
  11. Ajenti
  12. Kloxo
  13. Runcloud
  14. Serverpilot

    ise diğer ismini sıkça duyduğumuz kontrol panelleri. Serverpilot’u yaklaşık 2 yıl gibi bir süre kullandım ve basit anlaşılır ve son kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak kadar özellikler barındırıyor.

Eğer bu konu hakkında yorum yapmak isterseniz aşağıdaki yorum bölümünden görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir